מה עליכם לדעת על חיתוך מדבקת בוטראנס ? (מדבקה עורית אופיואידית)
משחר ההיסטוריה, משככי כאבים נרקוטיים משמשים את האנושות בטיפול בכאבים חזקים, בהתגברות עם מצבי טראומה קשים ובהקלה על סבלם של מטופלי סרטן רבים.
יחד עם זאת, במהלך שני העשורים האחרונים, השימוש באפיאטים התרחב גם לטיפול בכאבים כרוניים כגון כאבי גב או דלקות פרקים והגביר את צריכתם בקרב אוכלוסיות נרחבות מאוד.
כיום, מעט מאוחר מדיי, ישנה הבנה שאותה הזליגה בשימוש באופיאטים לטובת התוויות כרוניות, תרמה באופן משמעותי להתפתחותו של משבר האופיאטים הידוע לשמצה.
ומה מצבה של מדינת ישראל אתם שואלים?
בניגוד לארה"ב, המראה סימני התאוששות ומשתקמת ממגיפת האופיאטים, נראה שארצנו דוהרת לכיוונו.
מנתוני משרד הבריאות עולה כי בשנים 2017-2021 חל זינוק של כ-70% במכירה של אופיאטים. יתרה מזאת, כבר בשנת 2018 מעל ל-9% מאוכלוסיית ישראל טופלו במשככים נרקוטיים לטווח קצר או ארוך. ממצאים דומים שוקפו גם בדוח עדכני שפורסם מטעם מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, אשר הדגיש כי בשנת 2020 ישראל דורגה במקום הראשון בעולם (!) בצריכת אופיאטים לנפש.
הנתונים הסטטיסטיים לצד הדיון הפומבי החיוני בדבר הסכנות של ההיסחפות לעבר משבר האופיאטים, חידדו אצל מטופלים רבים את הצורך בצריכה מושכלת של המשככים. אנשים רבים מחפשים דרך לצמצם את השימוש באופיאטים על-ידי הפחתת מינון ובאמצעות המרה של המשככים נרקוטיים בתרופות נוגדות כאב ממשפחות אחרות.
כרוקחת קלינית המחויבת עמוקות לשימוש זהיר בתרופות, המגמה וההרתמות של המטופלים להגבלת השימוש באופיאטים נותנת תקווה לבלימת המשבר ולהצלה של חיי אדם.
יחד עם זאת, בהקשר זה חשוב שנזכור את המשפט השגור " הדרך לגיהינום רצופה בכוונות טובות". רוצה לומר- למרות הרצון המוצדק והחשוב לצמצם את השימוש באופיאטים, ישנם צעדים שאסור, בתכלית האיסור, לעשות.
אבל, לפני שנעמיק בסכנות הטמונות בחיתוך של מדבקות בוטראנס, בואו נתמקד רגע בחומר הפעיל הנמצא במדבקות אלה ובמנגנון הפעולה של המדבקה עצמה.
החומר הפעיל במדבקת הבוטראנס נקרא בופרנורפין. מדובר במשכך נרקוטי המיועד לטיפול כאב כרוני בינוני עד חזק. ואילו המדבקה היא למעשה מערכת מתוחכמת, שהונדסה בקפידה על-ידי חברת התרופות, במטרה לספק למטופל מינון מבוקר ורציף של הבופרנרופין לאורך מספר ימים. דהיינו, חברת התרופות פיתחה מערכת מתוחכמת המשחררת את החומר הפעיל ומחדירה את של התרופה לגוף דרך העור, ללא הצורך ליטול את התרופה באופן פומי מסביב לשעון.
למה חיתוך של מדבקה הוא תמיד רעיון רע
כיום בעולם השפע והנוחות, כולנו מחפשים פתרונות קלים ומהירים. וכך גם היחס לחיתוך המדבקה, שעשוי להיראות כדרך פשוטה להוריד את המינון ולצאת למסע של גמילה מהתרופה. עם זאת, הפיתוי של נוחות ופשטות לא אמור להאפיל על הסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בכך.
כאן המקום לומר באופן חד-משמעי כי ההחלטה לחתוך מדבקת בוטראנס רחוקה מלהיות בלתי מזיקה ואף יכולה להוביל להשלכות קטלניות:
1. מינון בלתי מבוקר: חיתוך המדבקה עשוי לשבש את מנגנון המינון המדויק שתוכנן בקפידה על-ידי חברת התרופות. מה שבהכרח יוביל לשחרור בלתי צפוי של התרופה. וכאשר מדובר שחרור בלתי מבוקר של סם, המהלך עלול להסתיים במינון נמוך מדיי ואיבוד השליטה על הכאב או לחלופין במינון יתר קטלני. מיותר לציין כי לשני המצבים השלכות בריאותיות חמורות.
2. פיזור לא אחיד של התרופה על גבי המדבקה: כאמור, מבנה המדבקה מבטיח לא רק את שחרורה האחיד והרציף של התרופה אלא גם את פיזורה על-פני שטח המדבקה. הרס מבנה המדבקה עלול לשבש את פיזורה ובכך ליצור הבדלים משמעותיים בריכוז התרופה בחלקיה השונים של המדבקה. הווה אומר, ליצור ריכוזים גבוהים של תרופה בחלקים מסוימים של המדבקה לצד אזורים אחרים שלא תהיה בהם תרופה כלל. בדומה לפגיעה בשחרור התרופה, גם שיבוש של פיזורה על גבי המדבקה עלול להוביל לשיכוך כאב לא עקבי ולתופעות לוואי משמעותיות.
3. הבטיחות נפגעת: חיתוך המדבקה חושף את רכיביה הפנימיים שלא נועדו לבוא במגע ישיר עם העור. חשיפת העור לרכיבים אלה תוביל לגירוי ולתגובות אלרגיות.
וכאן המקום לציין גם את הנזק העקיף- מדבקות חתוכות וחשופות גורמות למספר לא מבוטל של אירועי בליעה בלתי מכוונת של התרופה על-ידי ילדים או חיות מחמד אשר באים במגע עם החומר הפעיל. מיותר לציין כי אירוע מסוג עלול להסתיים בטרגדיה מחרידה.
השורה התחתונה: שימו את הבטיחות בראש סדר העדיפויות
במרדף שלנו אחר שמירה על בריאותינו והרצון שלנו להפחית את מינון האופיאטים באופן פשוט ונוח, חשוב שנבין שחיתוך של מדבקות בוטראנס כרוך בסיכונים העולים בהרבה על התועלת.
מדבקות אלו מתוכננות מתוך מחשבה על בטיחותו ורווחתו של המטופל, לכן כל שינוי במבנה יציב את המשתמש בסיכון בריאותי משמעותי. אנא הימנעו מצעד זה!
התייעצו עם איש מקצוע
ומה עליכם לעשות אם אתם נחושים לצמצם את השימוש באופיאטים ולרדת במינון המדבקות?
ובכן, קיימות מספר אסטרטגיות הכוללות החלפת המדבקות לתרופה אחרת המיועדת לשימוש פומי. החלפת אופן הנטילה מהדבקה לנטילה דרך הפה, מאפשרת גמישות במשטר המינונים והפחתת מינון מדורגת ובטוחה. וודאו שאתם עושים זאת אך ורק בליווי ופיקוח רפואי נאות.
אל תשכחו- בכל הקשור לתרופות נרקוטיות, הבטיחות שלנו היא מעל הכל!
אז שמרו על עצמכם ואל תהססו להתייעץ.
Comments