אנשים רבים נוטלים תוספי מזון, אך האם הם בטוחים?
אם תוספי מזון הם חלק בלתי נפרד משגרת החיים שלכם, אתם לא לבד.
מחקרים מראים שלמעלה מ-50% מהמבוגרים מעל גיל 60 נוטלים לפחות תוסף אחד ושכיחות השימוש בהם עולה עם הגיל.
מה זה בכלל תוסף מזון?
תוספי מזון הם מונח רחב הכולל קבוצה מגוונת של רכיבים תזונתיים- החל מוויטמינים ומינרלים, דרך עשבי תיבול ועד לתוספים המופקים מצמחים.
תוספי מזון מגיעים בצורות שונות (כמו סירופים, טבליות, קפסולות, אבקות וכו') ותפקידם להעשיר את מגוון חומרי ההזנה שאנו סופגים לגופנו.
עם זאת, למרות שמדובר ברכיבים תזונתיים, חשוב שנזכור שבדומה לתרופות, התוספים עלולים להתנגש עם מחלות כרוניות, תרופות או תוספים אחרים שאתם נוטלים.
לכן, זו הזדמנות מצוינת להזכיר את חשיבותו של ייעוץ רוקחי טרם שילובו של כל תוסף חדש שגרת הטיפולים.
אז איך מתחילים?
ראשית, מוודאים שהתוסף בטוח ואיכותי.
אני יודעת… קל יותר להגיד מאשר לעשות!
מדפי הפארמים עמוסים במוצרים המבטיחים מגוון של יתרונות בריאותיים עד כדי כך שמשימת הרכישה הופכת לחוויה מאוד מבלבלת.
איך בכל זאת מפרידים את המוץ מהתבן? ואיך יודעים מה באמת יכול לשפר את בריאותנו ומהו גימיק שיווקי מהוקצע? ובכן, על מנת לענות על שאלה זו, חשוב להכיר גופים מקצועיים, אמינים ובלתי תלויים שיודעים לא רק לבדוק את תכולתו של התוסף, אלא גם לאמת את יעילותו ולבסס את ההבטחות הבריאותיות על ממצאים מדעיים.
דוגמא לארגון כזה הינו גוף אמריקאי בשם Consumer lab (חפשו שם זה בגוגל) אשר בודק באופן עצמאי קשת רחבה של תוספי מזון ומפרסם את ממצאיו. גוף זה מוודא שהתכשירים אכן מכילים את מה שהוצהר על התווית ומפרסם כל חריגה או פער שמתגלה במהלך האנליזה. ממליצה מאוד לא להתחיל תוסף מבלי שקראתם אודותיו באתר החברה. בטוחה שתופתעו ממה שתגלו!
בנוסף, חשוב שתזכרו שיעילותם של תוספים רבים יורדת עם הזמן. זה קורה בדרך כלל כשנתיים מתאריך הייצור. לכן, הקפידו לבדוק את תאריך התפוגה של המוצר, טרם נטילתו. הדבר רלוונטי במיוחד לגבי ויטמינים המאבדים את יעילותם בשל חוסר יציבותם לאורך זמן.
ואיך התוספים משתלבים עם תרופות?
כפי שציינתי קודם, חשוב שננפץ את המיתוס- גם אם תגידו 50 פעם שתוספים צמחיים הם "טבעיים" ולא מסוכנים, זה לא יהפוך את זה לנכון!
קחו לדוגמא את צמח ההיפריקום או בשמו הנוסף סנט ג'ון וורט. א-י-ז-ה צמח מדהייייים!
הוא נמצא יעיל לטיפול בדיכאון ממש, אבל ממש כמו תרופה!
ולא רק. הצמח נראה מבטיח גם בטיפול בהפרעות קשב, תסמונת קדם-וסתית, כאב כרוני, גמילה מעישון, חרדה חברתית, הפרעה אובססיבית טורדנית, ועוד ועוד ועוד… המון יתרונות ובלי טיפת "כימיה"!
אז תסלחו לי, אבל אני חייבת לקרר קצת את ההתלהבות…
למרות שבמרבית המקרים הצמח בטוח, ההיפריקום יכול לגרום גם לתופעות לוואי משמעותיות. למשל, מאניה במטופלים עם הפרעה דו-קוטבית או הגברת רגישות העור לקרינה אולטרא-סגולה ואפילו כוויות.
חכו, זה עוד לא הסוף!
הוא גם מתנגש עם תרופות אחרות ומשפיע על מהירות הפירוק שלהן בגוף. קחו למשל תרופה נפוצה בשם ליפיטור, ההיפריקום מעכב את הפירוק שלה ועלול להוביל להצטברותה. ומשם הדרך לכאבי שרירים קצרה מאוד…
וכאן הקאטצ'- הפרדת הנטילה של הצמח מתרופות אחרות לא תפתור את הבעיה משום שהשפעתו נמשכת שעות לאחר נטילתו.
רוצים דוגמאות נוספות? בואו נדבר על הטיפולים התרופתיים ללחץ דם.
לא מעט תוספים יודעים להעלות או להוריד את לחץ הדם ואילו אחרים עלולים להתנגש עם תרופות ללחץ דם, מה שהופך אותן לפחות יעילים.
ולא, לא מדובר בתוספים נדירים אלא בצמחים הנמצאים בשימוש נרחב למטרות שונות החל משיפור קוגניציה, או מצב רוח, דרך טיפול בדלקות וכלה בטיפול בתחלואים גסטרואינטסטינליים כמו שוש (Glycyrrhiza glabra), גוארנה (Paullinia cupana), ג'ינסנג , גינקו בילובה, סנט ג'ון וורט, נר הלילה, ארניקה (ארניקה מונטנה), עוּזרָד, שרביטן ועוד.
אז איך בכל זאת משלבים תוספים צמחיים ותרופות?
פשוט- שילובים עושים בחוכמה או לא עושים ב-כ-ל-ל!
מבולבלים מהפרסומות ומהמסרים ברשתות החברתיות?
תוהים מה באמת אתם צריכים ומה לגמרי מיותר ולא יעיל?
אז, בואו נחזור על מספר כללים להתנהלות בטוחה עם תוספים
ראשית, בודקים שהתוסף בטוח, מהימן ויעיל- היעזרו בגופים עצמאיים כדוגמת Consumer Lab לבחינת תכולתו והבסיס המדעי לפעילותו הרפואית.
התייעצו עם רוקח קליני בכל הקשור לשילוב נכון עם המחלות והתרופות הכרוניות שאתם נוטלים.
עם תחילת הנטילה עקבו אחרי המדדים כמו דופק, לחץ דם, סוכר בדם וכן תסמינים אחרים כמו צבע השתן או הצואה, מצב קוגנטיבי, יציבות וכדומה. דווחו לרופא על כל שינוי במצבכם ואל תשכחו לציין את שם התוסף שהתחלתם.
זכרו, שכיום, אין הוכחה מדעית חזקה לכך שתוספים יכול לרפא מחלות כרוניות והם אינם חלופה לאיזון תרופתי או לשינויים באורח חיים בריא.
המשיכו לחייך, לשמוח ולשמור על אופטימיות- זה לא מתנגש עם שום תרופה או מחלה!
זהו להפעם ! המשיכו לשמור על עצמכם ותהיו בריאים!
המאמר נכתב ע"י ד"ר סשה ז'וראט - רוקחת קלינית של חברת My-Medic - המרכז לייעוץ תרופתי
Comments